Kárpittisztítás

Házi praktikák a kárpittisztításban

Mikor arra a kérdésre kerül a sor, hogy milyen ülőalkalmatossággal tegyük komfortosabbá nappalink, számtalan opció közül választhatunk. Az elrendezésén kívül ott van például a bőr és szövet dilemmája, ami komoly fejtörést okozhat mindenkinek. A bőr ülőgarnitúrák rendkívül elegáns megjelenést kölcsönözhetnek otthonunknak, azonban ez sajnos a kényelem rovására megy, hiszen télen hideg, nyáron meleg, ragad, csúszik, és ha nem nyúlunk elég mélyen a zsebünkbe, élettartama sem bizonyul túl hosszúnak. Remek kiegészítője lehet egy stúdiólakásnak, vagy egy jól menő ügyvédi irodának, de az otthonokba ideálisabb megoldást jelent egy kárpitos kanapé. Viszont akinek van otthon kárpitos bútora, az pontosan tudja, hogy sajnos ennek a választásnak is megvan a hátulütője, ugyanis tisztán tartása közel sem olyan egyszerű, mint bőrből készült társainak.

A kárpitos bútorok tisztítása nem csupán esztétikai szempontból fontos, hiszen az évek során felhalmozódott por és allergének mélyen beeszik magukat a szövetbe, rontva ezzel a nappali levegőjének minőségén. Amennyiben nincs kedvünk horribilis összegeket kifizetni egy professzionális kárpittisztításért, vagy minden második évben új darabot venni, az alábbi házi praktikákkal megpróbálhatjuk újjá varázsolni meglévő kárpitos kanapénk.

Érdemes rögtön egy alapos porszívózással kezdeni, hogy már a legelején a lehető legtöbb porszemtől megszabaduljunk, elkerülve ezzel, hogy a későbbiekben a szövet belsejébe „masszírozzuk” az idáig felhalmozódott koszréteget.

Ha ezzel megvagyunk, számos receptet találhatunk az interneten saját tisztítószer kikeverésére.

  • Kísérletezhetünk például a tiszta alkohol, ecet és víz oldatával 1:1:2 arányban, de ha ez nem bizonyulna elég hatékonynak, egyszerű mosószert is elkeverhetünk vízzel, a foltok makacsságától függően adhatunk hozzá ecetet, esetleg szódabikarbónát is.
  • Ha még így sem sikerült megszabadulni minden folttól, mert egy-kettő túlságosan ragaszkodik a kárpithoz, arra is van megoldás. Szódabikarbónát kell elkeverni néhány kanál vízzel, hogy sűrű pasztát kapjunk, ezt kell körkörös mozdulatokkal, mikroszálas törlőkendővel beledörzsölni az anyagba.
  • Utolsó lépésként ne felejtsük el újabb vizes oldattal áttörölni az egész bútort, és a szellőztetést is meg kell oldanunk, hogy minél gyorsabban megszáradhasson az anyag, elkerülve ezzel, hogy foltosan száradjon meg.

Mint azt látjuk, nem kis munkával jár egy sarokülő kitisztítása, ráadásul a végeredmény sem garantált. Érdemes mindig előzetesen egy kisebb, nem látható felületen letesztelni, hogy nem roncsolja-e az anyagot. Amennyiben elkerülnénk a fáradságos munkát, vagy csak stílusváltáson gondolkozunk, esetleg sikerült véglegesen kárt tennünk a szövetben, tökéletes megoldás a kanapé újrakárpitozása, új életet adva ezzel kedvenc darabunknak, hogy még sokáig központi szerepe lehessen nappalinknak.

Posted in blog.