szófa vagy kanapé

Most akkor kanapé vagy szófa?

Sokak számára tisztázatlan kérdés ez. Nem meglepő, hiszen ma már könnyedén felcserélhetjük ezt a két szót, anélkül, hogy beszélgetőpartnerünk félreértené mondandónk. Azonban történelmüket olvasgatva nem kis különbség mutatkozik a két fogalom között.

sofa A szófa eredete egészen Kr.e. 2000 Egyiptomába nyúlik vissza, ekkor még csak a tehetős polgárok engedhették meg maguknak, hogy ezen pihenjenek. Igazán az 1500-as években kezdett el szárnyra kapni, ám mostani formáját a Viktoriánus korban nyerte el.

couch

A modern kori kanapé ezzel szemben az 1700-as években öltött alakot, melynek elsődleges szempontja a kényelem volt, hogy a fapadokon átvészelt misék után ezen pihenhesse ki fáradalmait az ember.

Legfőbb különbség funkciójukban rejlik, ugyanis míg a szófán csak pár ember fér el egy kellemes csevej idejére, addig a kanapén akár egy egész család hátra dőlhet a televízió fényében.

Milyen szempontok alapján dönthető el, hogy kanapét, vagy szófát érdemes-e venni a nappaliba?

  1. Esztétika

Bár egy bőr vagy kárpitos kanapé és tud emelni nappalink fényén, ha igazán egyedi és stílusos darabra vágyunk, érdemes a szófák között szétnézni.

  1. Kényelem

Ha csak a történelmükből indulunk is ki, egyértelműen a kanapé lett arra tervezve, hogy akár egy komolyabb civakodás után is ki tudjuk pihenni magunkat az éjszaka folyamán, még ha száműzve is lettünk a hálószobából.

  1. Gyerek

Családos otthonba is a kanapé lehet a nyerő választás, strapabíróbb mivoltát tekintve. Persze kanapé és kanapé között is van különbség, ám a legtöbb esetben masszívabb szerkezettel rendelkezik, mint egy szófa.

  1. Árfekvés

Árkategóriát vizsgálva kárpitos kanapéval indul a sor, majd ezt követi a szófa, azonban szélesebb választéka miatt szintén a kanapéval zárunk. Ha kisebb költségvetés áll rendelkezésünkre, jobb, ha kanapénál maradunk, azonban ha nem vagyunk ennyire bekorlátozva, ezt a szempontot aligha kell figyelembe vennünk.

 

Ha sikerült is eldöntenünk, melyikre essen a választásunk, de változtatni szeretnénk stílusán, esetleg megörököltünk egy régi darabot, ami épp ideális lenne lakásunkba, de ráférne egy kis felújítás, az újrakárpitozás biztosíthatja, hogy otthonra találjon a szeretett bútordarab. Minőségi és gyors kárpitos munkák kapcsán forduljon hozzánk bizalommal.

Posted in blog.