ottomán

Az ottomán találkozása a dohányzóasztallal

Mind az ottomán, mind a dohányzóasztal rendkívül sokszínű és változatos a lakberendezés világában. Na de mi történik akkor, ha ötvözzük a kettőt? Kapunk egy bútort, mely legalább kétféleképpen is hasznunkra tud lenni.

Az itthon gyakran csak puffként emlegetett ottomán a keletieknél elterjedt kifejezés egy leginkább díványra hasonlító, kárpitos, háttámla nélküli ülőalkalmatosságra. Nagy előnye, hogy rögtön kényelmet és barátságos légkört teremt nappalinkban.

ottomán

De hogy jön ide a dohányzóasztal? Hiszen funkcióját tekintve is egy asztalról beszélünk, melyre az etikett a legkevésbé sem engedi, hogy rácsücsüljünk. Mivel elméletben szinte feloldhatatlan ellentétnek tűnik, nézzünk rögtön pár példát, hogy ne kelljen a képzeleterőnkre bízni a dolgot rögtön már az elején.

ottomán   ottomán

 

Mit érdemes figyelembe venni vásárlásnál?

 • Elsődleges funckió
  Nem mindegy ugyanis, hogy egy asztalra vágyunk, melyre néha rá tudunk ülni, vagy egy kényelmes puffra, melyre alkalomadtán pakolhatunk is ezt-azt.
  ottomán
 • Tároló rész
  Dohányzóasztal és puff is szolgálhat különféle tároló részekkel, kérdés, hogy mennyire van rá szükségünk, és mit szeretnénk elpakolni. A könyvek például jól mutatnak egy polcon, míg a távirányítót és kábeleket célszerű fiókba rejteni.
  ottomán
 • Méret
  Méret alatt nem csak a rendelkezésre álló hellyel kell számolnunk, bár az sem elhanyagolható szempont, hiszen egy túlzsúfolt nappaliban, ahol kerülgetni kell a bútorokat, nem egyszerű elengedni magunkat. Általában a dohányzóasztal és az ottomán méretét is célszerű a kárpitos kanapéhoz viszonyítani, ami mellé el szeretnénk helyezni azt. Semmiképp se válasszunk magasabbat, mint ameddig a kanapé párnái érnek, emellett hosszabb se legyen nála.
  ottomán
 • Alak és stílus
  Korábbi cikkünkben már feszegettük a különböző lakberendezési stílusirányzatok Fontos, hogy ne bontsuk meg otthonunk stílusát egy új bútordarabbal pusztán azért, mert az tetszett meg a legjobban, hacsak nem az eklektika vonalán kezdtük el építeni lakásunk. Ha otthonunk már kapott egy minimalista, letisztult kinézetet, semmiképp se vigyünk haza egy díszes, színes kárpitos ottománt.
  ottomán
 • Kárpit
  Az ottomán borítása meglehetősen sok választással kínál bennünket. Választhatunk szövetet, bőrt, de akár ugyanazzal a kárpittal is bevonhatjuk, mint amivel kanapénk büszkélkedik. Akármelyiket is választjuk, tartsuk szem előtt, hogy a kárpitozás után se bontsa meg az összhangot otthonunkban.
  ottomán

 

Ha pedig mindehhez már csak egy megbízható kárpitos kerestetik, mindig készséggel állunk rendelkezésre!

Posted in blog.