lakberendezés

Stílusirányzatok a lakberendezésben II.

Korábbi cikkünkben már elkezdtük taglalni, milyen alap stílusirányzatok vannak, melyeket kombinálva otthonossá varázsolhatjuk lakásunk. A folytatásban a kevésbé hagyományos, de annál egyedibb és különlegesebb irányzatokat vettük górcső alá.

 

vidéki stílusVidéki nyaraló
Ha vidéki nyaraló hangulatát szeretnénk elérni otthonunkban, fontos, hogy nyugodt, kényelmes, hétköznapi elemeket használjuk fel. Kellemes egyvelege különböző színeknek és mintáknak, ami valahogy mégis összeáll a végén. Kárpitból pamutot, vászont, vagy egyéb hétköznapi anyagot válasszunk, virágos vagy épp csíkos mintával, lehetőlg könnyed színekben. Ezzel a stílussal könnyen megtalálhatod magad, hiszen rendkívül sokoldalúan variálható.

 

 

 

shabby chic stílus

Shabby chic
A vintage és újrahasznosítás táplálta shabby chic stílus leginkább talán az eklektikához áll közel, enyhe bohém beütéssel. A leginkább női nem által kedvelt lakberendezési stílus alapvászna a fehér, a törtfehér, esetleg krémszínek, a kiegészítőkön is főképp pasztell színek jelennek meg. Meleg szívvel ajánljuk azon kedves olvasóknak, akik környezettudatosak, esetleg figyelnek a kiadásaikra, hiszen régi bútorok kerülnek újra felhasználásra. Újrakárpitozott fotelek, újrafestett szekrények, de kiürült üvegek vagy faládák is beleillenek a képbe.

 

 

 

glam stílusGlam
Luxus, kényelem, csillogás. Ez a stílusirányzat határozottan a divatdiktátoroknak lett kitalálva. Tele van merész színösszeállításokkal, fényűző kárpitos bútorokkal, mindezt gyakran fényes, metál, vagy épp tükrös felületekkel egészíti ki. A kárpitos bútor többnyire állatmintás, kövekkel díszített bársony, brokát, vagy épp selyem, egyszerű, akár enyhén görbített vonalakkal. A többnyire neutrális színpaletta az anyagok hatására támaszkodva éri el a luxus hatást. Legyen szó bőr kanapéról, vagy a hatalmas csillár csillogásáról, fontos ügyelni minden apró részletre.

toszkán stílusToszkán
Olaszország Toszkán régiója ihlette ezt a stílust, amire a leginkább a romantika volt hatással. Előszeretettel operál sötét fa felületekkel, melyek remekül feldobják a hangsúlyos, föld-tónusos kárpitos bútorokat. Díszes részletekkel gazdagított, nagy előnye, hogy rendkívül kényelmes. Természetesen nem csak terrakotta és napégetett narancssárga a színskála, de a sárga beütés nélkülözhetetlen a toszkán hatás eléréséhez.

 

mediterrán stílusMediterrán
A tengerpart hangulatát megidézni óhajtó mediterrán stílusirányzat egyenesen Amerikából érkezett hódító útjára. Sokan halak és kagylók motívumával társítják, azonban ezek nélkül is egyszerű elérni a mediterrán hatást, elég hozzá odafigyelni a bútorok keltette érzésekre. Légiesen könnyed alapszíneket tarkíthatunk hideg kék és zöld színekkel, melyekhez érdemes beszerezni kezeletlen, vagy épp egy réteg vékonylazúrral lekent fabútorokat. Jellegzetes mintája a kék fehér csíkozás, amit érdemes az ülőalkalmatosság környezetében megjeleníteni például egy függönyön.

Posted in blog.