modern stílus

Stílusirányzatok a lakberendezésben I.

Akkor érezhetjük igazán otthon magunkat, ha lakásunk stílusa alkalmazkodik személyiségünkhöz. Ebből nem az következik, hogy el kell köteleznünk magunkat egy stílusirányzat mellett, hiszen ahogy az emberek személyisége sem könnyen behatárolható, úgy a stílusok is akkor alkalmazkodnak igazán hozzánk, ha több irányzatot vegyítve igyekszik megfelelni nekünk. Nézzük, milyen alap irányzatok vannak, melyekből ihletet meríthetünk.

 

modern stílus

Modern
A modern stílusirányzat jellemzői között megtalálhatóak az egyszerű, letisztult, éles, és áramvonalas formák, emellett a színskálában is meglehetősen behatároltan mozog, ragaszkodik az alapszínekhez, elkerülve minden mesterkélt, kitalált színt. Bár sokan ridegnek találják a gyakran fém és üvegfelülettel büszkélkedő irányzatot, sokakat megnyert magának a neutrális, legtöbbször fekete és fehér színeket élénk, akár piros színnel ötvöző stílus. Az élénk szín megjelenhet apróbb kiegészítőkön is, de gyakori, hogy a bőr kanapé nyeri meg magának ezt a kiváltságot.

 

minimalista stílusMinimalista
A modern stílushoz hasonlóan a minimalista irányzattól sem várhatunk extravagáns formákat és színeket, szépsége egyszerűségében rejlik. Annyival tovább megy modern társánál, hogy az itt használt színpaletta tovább szűkül, ezen kívül a kiegészítők is szerényebben fellelhetőek. Bár megjelenésekor a kényelmi szempont hátra sorolódott, ma már finomabb élek, és kényelmesebb szövetbútorok teszik élvezhetőbbé az így berendezett nappalikat.

 

skandináv stílusSkandináv
A szintén egyszerűség és skandináv életforma ihlette skandináv lakberendezés is eddig példákhoz hasonlóan a minimalista, minőségi szempontot tartja szem előtt, nem megfeledkezve a funkcionalitásról. Az itt megjelenő bútordarabokat a tartósság jellemzi, akár generációkat végig kísérhet egy szekrénysor vagy ebédlőasztal. Anyagokból fát, vasat, alumíniumot, műanyagot használ, kárpitos bútorait pedig egyedi minták díszítik. Nagy előnyének mondható, hogy könnyen becsempészhető mindenhova, skandináv elemek kombinálhatók szinte bármelyik másik stílusirányzattal.

 

eklektikus stílusEklektikus
Ezt a stílusirányzatot röviden a szabályok hiányával lehet leírni. Nincs meghatározott forma- vagy színvilág, mindenből szemezget, nagy teret engedve ezzel a kreativitásnak. Érdemes azonban több dologra figyelni, hogy elkerüljük a kaotikus végeredményt, ha ezzel szeretnénk díszíteni otthonunk, erről írtunk korábbi cikkünkben.

 

 

rusztikus stílusRusztikus
A természet inspirálta rusztikus irányzat legfőbb eleme a fa, mely a legtöbb dizájnelemen megjelenve uralja a lakást. Vannak persze fokozatai, de az igazán rusztikus hatásért ne féljünk a durva, nem épp hibátlan fa felületektől, sokan épp az anyag apróbb szépséghibáit kihangsúlyozva gyönyörködnek a végeredményben.

Posted in blog.