sárga kárpitos bútor

Színek jelentése a lakberendezésben

Aki egy kicsit is ért a lakberendezéshez, vagy csak egyszerűen veleszületett stílusérzéke van, az akár tudat alatt is, de tisztában van azzal, mekkora jelentősége van a színeknek úgy a lakberendezésben, mint akár az öltözködésben is. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy minden színnek élettani hatása is van, ami azt jelenti, hogy anélkül képes módosítani hangulatunkat, érzéseinket, hogy mi ezzel tisztában lennénk, mikor betérünk egy élénk zöld falakkal határolt szobába, vagy leülünk egy kékesszürke kárpitos kanapéra.. Rántsuk hát le a leplet a színek szándékairól, és mutassuk meg, melyik milyen érzést válthat ki az emberből.

hideg meleg

Meleg színek és hideg színek

Ahogy a nevük érzékletesen mutatja, a meleg színek azok, melyek meleg hőérzetet nyújtanak az észlelőnek, a hideg színek pedig hideg hőérzetet keltenek bennünk. Jelentőségük abban rejlik, hogy a hidegebb dolgokat távolabb érezzük magunkhoz, mint a melegebb színeket.

 

Tipp: Ha egy kisebb szoba falait hideg színnel festjük le, betérve oda nagyobbnak fogjuk észlelni, mintha meleg színt használtunk volna.

Vörös

vörös kárpitos bútor

Az embereknek ősidők óta a piros a veszéllyel fonódott össze, így óvatosan bánjunk ezzel a színnel, stimulálja az agyat, és a vérkeringést is. Érzelmileg fokozott állapotba kerít, melynek megvan az előnye, de ha a nyugalom szigetét próbáljuk megteremteni, semmiképp se vigyük túlzásba. Korlátozzuk a használatát egyetlen falra, vagy akár egy kárpitos kanapéra.

Kék

kék kárpitos bútor

A kékkel nyugalmat és békességet sugározhatunk, ilyenkor légzésünk is lelassul, és ezáltal jobban tudunk koncentrálni, elengedni magunkat. Hálószobában például jó választás, ugyanis elősegíti a nyugodt éjszakákat, zavartalan alvást.

Zöld

zöld kárpitos kanapé

A zöldről legtöbben a természetre asszociálnak, így nem meglepő, hogy nyugalmat sugároz, egyben frissítő hatással is van. Már önmagában is harmóniát teremt, így bátran használhatjuk bárhol. Arra azonban érdemes figyelni, hogy míg sötét árnyalatai szűkítik a teret, úgy a világosabbak tágítják.

Sárga

A sárga egy olyan meleg szín, mely árasztja magából a vidámságot, optimizmust és energiát. Serkenti az agyműködést, és hatékony a depresszió leküzdésében is, jó hangulattal megtöltve a teret. Nappaliba például kiváló választás, ha serkenteni szeretnénk a társalgást, kárpitos bútorainknak is bátran válasszuk ezt a színt.

Narancs

Ötvözi a sárga és piros szín jellemzőit, vidámságot sugároz, és figyelemfelkeltő. Sötétebb árnyalatait szorítsuk kisebb felületre, míg a világosabb árnyalataival bátrabban dolgozhatunk.

Lila

lila kárpitos bútor

A lila régen a királyok színe volt, így méltóságot és gazdagságot sugall, divatszínként pedig trendi kiegészítése lehet egy nőies otthonnak.

Rózsaszín

bútor kárpitos

Nőies és romantikus szín a rózsaszín, azonban kerüljük a túlzásba vitt használatát. Nyugtató hatása lehet, ha megfelelően használjuk.

Barna

A barna színről leggyakrabban a földre gondolunk, így biztonságérzetet nyújt és nyugalmat. Amellett azonban nem mehetünk el, hogy túlzott, és sötét árnyalat használata esetén komor hangulatot teremt.

Fekete

A fekete nagyon kifinomult, és elegáns tud lenni, azonban roppant tárgyilagos is, így vendégváró helyeken nem árt megválogatni, hogy minek lesz fekete színe.

Fehér

Ártatlanságot, tisztaságot sugall, elegáns megjelenést kölcsönöz a szobának, arról nem is beszélve, hogy remekül kiegészíthető más színekkel.

 

Ha Önnek is vannak otthon kényelmes kárpitos bútorai, melynek a fentebbiek tükrében már más színt választana, hozza el hozzánk, újrakárpitozva teljesen új életet adunk foteljeinek, kanapéjának.

Posted in blog.