wabi sabi

A Wabi Sabi életérzés

Filozófiai háttere

A Wabi Sabi egy japán gyökerekkel rendelkező filozófia, mely a dolgokban rejlő tökéletlenséget és elmúlást igyekszik befogadni, értékelni. Meglátja a szépséget egy foszlott plédben, egy csorba kancsóban, de akár még egy kopott kárpitos fotelben is.

A Wabi előtag arra utal, hogy éljük életünk alázatosságban és egyszerűségben, míg a Sabi egyet jelent az élet körforgásának, elmúlásának, valamint az élet apró tökéletlenségeinek elfogadásával.

Első hangzásra nehéz lehet elgondolni, hogyan is tudnánk ezt az életérzést közvetíteni otthonunkban, azonban ha odafigyelünk pár irányvonalra, nem is olyan lehetetlen küldetés.

A Wabi Sabi alapelvei:

  1. Kanso – Egyszerűség
  2. Funkinsei – Aszimmetria
  3. Shibumi – Szépség az alulértékelt dolgokban
  4. Shizen – Természetesség
  5. Yugen – Finom báj
  6. Datsuzoku – Kitörés a szokásokból
  7. Seijaku – Nyugalom

wabi sabi kárpitos bútorok

Hogyan érjük el a Wabi Sabi hatást otthonunkban?

Az egyszerűség a titok nyitja

A filozófiában rejlő egyszerűség jegyében érdemes megvizsgálnunk, milyen dekorelemeket sikerült felhalmoznunk az idők során, és hogy mennyire ragaszkodunk hozzájuk. Szorítkozzunk inkább kevesebb, de annál személyesebb töltetű vagy természetes tárgyakra, főleg, ha már az idő nyoma is meglátszik a tárgyon. Így tehetjük magunkat igazán szabaddá az olyan felesleges tárgyaktól, amit a fogyasztó társadalom erőltet ránk, hogy meg kell vennünk. Ne ragaszkodjunk tárgyi dolgokhoz, és ne próbáljunk görcsösen ragaszkodni az új trendekhez, nem szükséges megvennünk egy új kárpitos kanapét, csak mert az már ódivatú. Inkább igyekezzünk a régről ránk maradt darabokat újrahasznosítani, például kárpitozzuk újra a nagyitól örökölt kanapét, vagy fessük újra kedvenc komódunkat.

Színek

A Wabi Sabi színvilága a természetesség miatt a föld tónusai, és olyan tompa színárnyalatok, melyek kevésbé hangsúlyosak, hogy nyugalmat sugározzanak, hiszen a Wabi Sabi életérzés segít elfogadni azt, ahol tartunk életünkben, hogy békét leljünk a mindennapokban. Még jobban kiemelhetjük a természetességet azzal, hogy minél több természetes fényt engedünk be, és a kárpitos bútorok anyaga is természetes hatást kelt.

Maradjunk minimalisták

A Wabi Sabi esetében is igaznak bizonyult a kevesebb néha több mondás. A dísztárgyak kiválasztásánál maradjunk a természetes anyagoknál, melyeken nyomot hagy az idő vasfoga, így ne akarjuk rögtön elérni a Wabi Sabi hatást. Ez is kialakul majd idővel, ahogy minden más az életünkben. Persze segít, ha gyermekünk által összetört vázánkat összeragasztgatjuk, így nem csak a tökéletlenséget hangsúlyozzuk, de olyan tárgyat mutogathatunk, mely történetet is mesél.

wabi sabi

Posted in blog and tagged , , , .