lakberendezési szabályok

8 lakberendezési szabály, mely érvényét vesztette

  1. A fehér bútorok nem praktikusak

fehér kárpitos bútor

Manapság már irreleváns a feltételezés, hogy a fehér kárpitos bútor nem kompatibilis gyerekekkel vagy háziállatokkal. Természetesen ha fehér színben szeretnénk látni kárpitos kanapénk vagy fotelünk, érdemes jól kiválasztani az anyagot, hogy miből készüljön, de szerencsére már vannak olyan anyagok, melyek képesek ellenállni a foltoknak, akár még a fehérítő sem roncsolja őket.

  1. A matracnak ágykeretben a helye

kárpitos bútor földön

A szemnek megszokott ágykerettől könnyen búcsút inthetünk. Remekül kiegészítheti minimalista otthonunk, ha a matracot önmagában lefektetjük a szobába. Egyszerű, de nagyszerű, egyben költséghatékony megoldás, mely remekül illik például a Wabi Sabi stílusba is.

  1. Ne keverjük a fémeket

mixed metals

A különböző fémek keverésétől úgy tartanak sokan, mint a pöttyös és csíkos egyszerre történő viselésétől. Nem kell azonban megijedni, remekül kiegészítheti a tükör aranyszínű keretét egy ezüstös váza is.

  1. A fal legyen sötétebb a szegőnél

dark trim

Bár leggyakrabban a világos, fehér színeket használják a szegő színezésekor, míg a fal egy sötétebb színt kap, sokkal modernebb látványt nyújt, ha felcseréljük a kettőt. Remekül keretezi a szobákat és a fehér falat egy sötétkék színű szegő.

  1. Maradj egyszínű fapácnál

többféle fa

Nagy fejtörést és szaladgálást tud okozni, ha több fafelületet szeretnénk látni otthonunkban. Ilyenkor egy adott szobában szinte késztetést érzünk, hogy ugyanolyan színben találjuk meg a bútorokat, pedig egyáltalán nem kell ragaszkodnunk ehhez a szabályhoz. Sőt, különböző színű fafelületekkel mélységet adhatunk a szobának, így ne óvatoskodjunk.

  1. Ne ess túlzásba a tapétával

tapéta

Nem szükséges egy szobában egy tapétához ragaszkodnunk. Festéssel is remekül kiegészíthetünk egy tapétát, kiemelve annak motívumait, de akár több tapétát is ki tudunk választani anélkül, hogy az túlzó hatást keltene.

  1. Nagy szobába nagy szőnyeg kell

kárpitos bútorok és szőnyeg

Egyesek szerint a kisebb szőnyeg szűkíti a teret, optikailag kisebbnek látjuk tőle a szobát, azonban ezt könnyű ellensúlyozni, ha színekkel mélységet adunk a szobának, új dimenziókat megnyitva akár kárpitos bútorainkkal is.

  1. Maradjon a műalkotás szemmagasságban

kárpitos kanapé és képek

Ha csak néhány műalkotásunk van, melyet szeretnénk megmutatni, valóban érdemes szemmagasságba helyezni, hogy könnyebben be lehessen fogadni, hamarabb megkapja a neki szentelt figyelmet, azonban a „múzeumi kiállítás” hatását elkerülendő akár egy egész falat beboríthatunk képekkel, ahelyett, hogy az egész lakásban szétszórnánk őket szemmagasságban.

Posted in blog and tagged , .