műbőr kárpitos kanapé

Útmutató a műbőrhöz

A műbőr meglepően nagyobb népszerűségnek örvend az utóbbi évtizedben, mint korábban, mely mögött számos ok is meghúzódhat. Ezt boncolgatjuk most bejegyzésünkben ami után mindenki levonhatja magának a következtetést, hogy hogyan viszonyul a továbbiakban ehhez az anyaghoz.

 

Mi is az a műbőr?

A műbőr nem akar másnak látszani, mint amit elsőre hallunk, szintetikusan előállított, bőrhöz hasonlító anyag, melyet általában úgy készítenek, hogy a poliészter alapanyag kap egy műanyag bevonatot, de nem ritka az sem, hogy teljesen műanyagból készül.

A műbőrt leggyakrabban kárpitos bútorok borításaként hasznosítják, így találkozhatunk műbőr kanapéval, fotellel, székkel, de ágyak fejtámlájaként is visszaköszönhet ránk az anyag.

Egyre több névvel illetik, hallhatjuk a vegán bőr vagy ökobőr kifejezést is, de manapság már növényi hulladékból is előállítják bizonyos fajtáit.

kárpitos műbőr

Miért használjunk műbőrt kárpitos bútorainkhoz?

Akár az állatok ügyét érezzük szívügyünknek, akár egyéb okok motiválnak, hogy a bőr helyett egyéb alternatívát keressünk, mutatjuk, hogy miért érdemes a műbőrre szavazni.

  • Ár

A bőrhöz képest lényegesen kedvezőbb áron juthatunk hozzá a műbőrhöz, így ha bőrhatásra törekszünk, de nem hagyhatjuk figyelmen kívül az árát sem, kiváló megoldást nyújt a műbőr, hiszen lényegesen költséghatékonyabb előállítása is.

  • Személyes preferencia

Itt említendő meg azon emberek preferenciája, akik nem csupán étrendjükből szeretnék kiiktatni az állati eredetű termékeket, de vegán életmódot is kívánnak követni, ami azt jelenti, hogy így a bőrből készült árucikkek sem jöhetnek szóba.

  • Változatosság

Mivel a műbőr szintetikusan előállított, így számos megjelenése lehet, melynek segítségével még egyszerűbb otthonunk stílusára szabni a kiválasztani kívánt kárpitos bútordarabot. Különböző textúrával, színnel és mintával is találkozhatunk a műbőr széles repertoárja között.

  • Könnyű tisztán tartani

Roppant egyszerű tisztán tartása is, hiszen elég csupán egy törlőkendővel áttörölni, hogy újból tiszta legyen. Sőt, a bőrhöz képest lassabban is fakul ki anyaga.

kárpitos Budapest

Miért vigyázzunk a műbőr kárpittal?

  • Csúnyán öregszik

Míg a bőrnek megvan az a tulajdonsága, hogy jól áll neki az idő, addig a műbőrrel ez egyáltalán nincs így. A műbőr kárpit fénykorát akkor éli, mikor megérkezik új állapotában, innentől pedig csak romlik állapota.

  • Nem levegőzik

Bár ez a bőrre is jellemző, a műbőr anyaga sem légáteresztő, így nem lélegzik az anyag.

  • Környezetvédelmi szempont

A műbőr előállítása bár költséghatékony, a környezet mégis nagy árat fizet érte. Természetesen az újabb típusok már környezetvédelmi szempontból sem hagynak kifogást maguk után, de a régebbi típusokat kerüljük, ha szem előtt tartanánk a környezetvédelmi szempontokat is.

  • Sérülékeny

A bőrrel ellentétben a műbőr nem elég rugalmas, így műbőr kárpitos fotelünk könnyebben megsérülhet, könnyebb kiszakítani, és felsérteni az anyagot.

 

Következtetésképp elmondhatjuk, hogy a műbőr opcionális választás, ha vigyázni szeretnénk pénztárcánkra, azonban fontos figyelnünk, hiszen műbőr és műbőr között is van különbség. Érdemes az újabb technológiával készült öko bőrök mellett maradnunk, melyet a természet is megköszön majd nekünk.

Posted in blog and tagged , , , , .