szőnyeg kárpitos

Hogyan válasszunk szőnyeget otthonunkba?

A szőnyeg, bár általában csak könnyed léptekkel áthaladunk rajta, könnyen megteremtheti a harmóniát minden szobában, ha sikerül a megfelelőre rátalálnunk. Akár az utolsó simításokat végezzük a hálószobán, akár keresünk valamit, ami megteremtené a nappaliban az összhangot, egy szőnyeg válasz lehet óhajunkra. Azonban amennyire pozitív irányba eltolhatja otthonunk stílusát egy jól kiválasztott szőnyeg, úgy egy rossz választással is hasonlóan nagy károkat okozhatunk annak megjelenésében. És hogy mire kell figyelni? Mutatjuk.

 1. Számít a méret

szőnyeg kárpitos

A megfelelő méretű szőnyeg nagyban függ a szobától, és annak elrendezésétől. Az alábbi tippeket érdemes figyelembe vennünk.

 • A bútorok elülső lábait helyezzük a szőnyegre. Így nem csak lesúlyozzuk azt, de a megjelenés is kiegyensúlyozottabb lesz.
 • Keressünk kárpitos kanapénknál hosszabb szőnyeget, mindkét oldalon lógjon túl legaláb 20-25 cm-rel.
 • Nagy szobához nagy szőnyeg dukál. Azonban figyeljünk, hogy a szoba széleinél látszódjon ki a padló legalább fél méterre, keretet adva ezzel a szőnyegnek.
 • Ha csúszásgátlóvá szeretnénk tenni, figyeljünk, hogy az ehhez vásárolt alátét pár centivel kisebb legyen szőnyegünknél.
 • A kerek, vagy egyedi mintájú szőnyegek, mint az állatbőr, kisebb méretben tudnak igazán érvényesülni.
 1. Számít a szín

szőnyeg kárpitos

Mivel a szőnyeg gyakran csak a perifériánkban mozog, nem szabad, hogy egy kirívó színnel folyamatos figyelmünkért kiáltozzon. A megfelelő színnel operálva egységet teremt, és lehorgonyozza a szoba berendezéseit.

 • Már meglévő színpalettánkból bökjünk rá kettő, maximum három színre, vegyük figyelembe kárpitos bútoraink szövetét is!
 • A sötét vagy világos kérdéskörben akkor tudunk dönteni, ha már megvan, milyen hangulatot szeretnénk megteremteni. A világos szőnyeg „kinyitja” a teret, míg a sötét inkább határozott vonalaival vezeti szemünk, meghittebb légkört alkotva.
 • Ha mintát szeretnénk szőnyegünkben, vegyük figyelembe, hogy csak egyszínű kárpitos bútor mellett mutat jól, ha már kárpitos fotelünkben is motívumok vannak, maradjunk az egyszínű szőnyegnél.
 • Hideg színek közül válogathatunk, ha napfényes szobába kerül, míg a meleg árnyalatok kényelmesebbé varázsolják a szobát.
 1. Számít az anyag

szőnyeg kárpitos

Mint ahogy a méretével és a színével elronthatjuk a dolgot, úgy az anyag kiválasztásánál is körültekintőnek kell lennünk. Elvégre senki sem akar már egy év után megkopott, szétfoszlott szőnyegben botladozni a nappaliban, vagy durva anyagra lépni rögtön felkelés után, épp leszállva a rózsás álmok fellegéről. Ennél a pontnál abba kell belegondolnunk, hogy mennyire lesz forgalmas az a hely, ahova szőnyegünk kerül. A hálószobába például nyugodtan választhatunk puha, kellemes tapintású, világos szőnyegeket, azonban a ház egy forgalmasabb pontjára, mint a nappali is, keressünk tartósabb, könnyebben tisztítható megoldást.

Ha pedig beleszerettünk egy mintás szőnyegbe, de már a kanapénk is mintás, egy megbízható kárpitos Budapesten rövid időn belül megoldhatja ezzel kapcsolatos problémáinkat.

Posted in blog.